Σάββατο 31 Μαΐου 2008

οι ΡΟΜΠΕΝ των ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ


Περίπου 30 άτομα μπήκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας και αφαίρεσε τρόφιμα.
Εν συνεχεία η ομάδα μοίρασε τα τρόφιμα στους καταναλωτές στη λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου.
Σε προκήρυξη που μοίρασαν αναφέρουν ότι εφήρμοσαν στην πράξη τη δική τους δέσμη μέτρων και υπογράφουν ως οργισμένοι καταναλωτές.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

....αφλατοξίνη Μ1


Με την, ιδιαίτερα καρκινογόνο, ουσία αφλατοξίνη Μ1 βρέθηκαν μολυσμένες μεγάλες ποσότητες γάλακτος στην Κύπρο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.




Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης διαβεβαίωσε ότι το κοινό μπορεί να καταναλώνει άφοβα παστεριωμένο γάλα γιατί το μολυσμένο γάλα, δεν πέρασε στο παστεριωμένο και στα παράγωγα γάλακτος. δήλωσε ότι το γάλα περιείχε αφλατοξίνη Μ1 σε ποσοστό πέραν των 50 ppt (μερών ανά τόνο), που είναι το επιτρεπτό όριο.




Η μόλυνση αυτή οφείλεται στο ότι τα συγκεκριμένα βουστάσια είχαν εισαγάγει μολυσμένες ζωοτροφές.Η επιμόλυνση αποδόθηκε στην ύπαρξη μυκήτων που αναπτύχθηκαν σε συμπυκνωμένες ζωοτροφές καλαμποκιού και σόγιας από την Ινδία.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ


Χιλιάδες παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων

απεργούν σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία,

προκαλώντας ανησυχίες
για μείωση της διάθεσης γάλακτος στην αγορά.


Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται

για τα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος

και να μειώσει την τιμή του στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ….ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ





Την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών κοτόπουλων από της ΗΠΑ που απολυμαίνονται με αντιμικροβιακές ουσίες,πρότεινε ε η Ευρωπαϊκή επιτροπή στη Μόνιμη Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Τροφίμων της ΕΕ


Με την πρόταση αυτή υπό προϋποθέσεις, θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση 4 ουσιών για την απομάκρυνση κάθε μικροβίου.Οι ουσίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα μόνο και όχι σε συνδυασμό, για την απολύμανση των κοτόπουλων μετά τη σφαγή τους.


Και μην ξεχνιόμαστε .

Μιλάμε για

χλωρίωση

των πτηνών.


Η επιτροπή προτείνει συνοδευτικά μέτρα, όπως το ξέπλυμα των κοτόπουλων με πόσιμο νερό και την ειδική σήμανση των κοτόπουλων που έχουν υποστεί μια τέτοια επεξεργασία.

Παρακάτω παραθέτω τρόπους ασφαλούς πλυσίματος του κοτόπουλου.


Βάλτε στο πλυντήριο ρούχων το κοτόπουλο αφού πρώτα το κόψετε σε μερίδες.

Ρίχτε στην θήκη του μαλακτικού 1 καπάκι μαλακτικό, κατά προτίμηση άρωμα μέντας ή δυόσμου.

Βάλτε στην θήκη απορρυπαντικού 1 ποτήρι HEXALEN 1 ποτήρι BETADINE και σταχτόνερο

Στην θήκη χλωρίου μην βάλετε τιποτα (περιέχει χλώριο το κοτόπουλο.)

Γυρίστε τον διακόπτη στους 90 βαθμούς (για πολύ βρόμικα ρούχα)

Βάλτε πλύση

Προσοχή όχι στύψιμο.

Τι κερδίζετε με τον παραπάνω τροπο.
1)Έχετε βράσει το κοτόπουλο.
2)Το έχετε μαρινάρει με μέντα ή δυόσμο
3)Το έχετε απολυμάνει από το χλώριο )
4) Το έχετε αποστειρώσει από σαλμονέλα
5) Το έχετε λευκάνει με το σταχτόνερο.(εξού και το κοτόπουλο λέγετε ότι έχει λευκό κρέας)


Ο σεφ προτείνει
Βάλτε και 2 σακουλάκια ρύζι UNCLE BEN στον κάδο.


Κα όπως λέει μια παλιά διαφήμιση.

ΦΡΕΣΚΙΑ ΠΟΥΛΑΔΑ

αυτη ξέρετε

αυτήν εμπιστεύεστε...


Φθηνότερο το φρέσκο γάλα


Mεγαλη εταιρεια θα προχωρήσει από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος κατά 3% .


Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς γάλακτος, μία γαλακτοβιομηχανία ανακοινώνει μείωση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος.


«Σήμερα παρατηρείται μείωση της τιμής πρώτης ύλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία λογικά πρέπει να επηρεάσει και την τιμή της ελληνικής πρώτης ύλης.


Με δεδομένη την ανωτέρω συγκυρία και την ελπίδα διατήρησης της τάσης αυτής, θέλοντας να συμπαρασταθούμε στον Ελληνα καταναλωτή και να τον ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη του, μειώνουμε την τιμή του Φρέσκου Γάλακτος κατά 3%» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

BIOLOGICA


Η 1η Biologica θα ανοίξει τις πύλες της στο ευρύ καταναλωτικό κοινό τις δύο τελευταίες ημέρες της (το Σαββατοκύριακο 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου).

Στο περιθώριο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαΐου ημερίδα με θέμα «Επιχειρείτε Βιολογικά», ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερα θεματικά εργαστήρια (workshops) για την ενημέρωση επιχειρηματιών και επαγγελματικού κοινού γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των βιολογικών προϊόντων.

Η Biologica θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με εναλλαγή της περιόδου διοργάνωσης (μία φορά το μήνα Μάιο ως αυτόνομη έκθεση και μία το Μάρτιο παράλληλα με την Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Detrop).

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

spaghetti e finito


Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά το

μποϊκοτάζ στα ζυμαρικά .


Θα διαρκέσει μια εβδομάδα μέχρι τις 31 Μάιου



ΑΠΟ 26.05,2008 Έως 31.05.2008
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ


Καταντήσαμε να βάζουμε

στο πιάτο μας ορυκτέλαιο

και στο αυτοκίνητο μας σιτάρι….



Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΣΑ



Και επειδή είχα καιρό να σας δώσω συνταγή έβγαλα από τα κιτάπια μου μια διαφορετική πίτσα.

Την λέω ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΣΑ
Το σπανάκι μπορεί να είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Προσθέστε και έξτρα υλικά όπως ελιές, μανιτάρια ,καυτερή πιπεριά….



Υλικά για τη ζύμη


½ κιλού αλεύρι

1 κουταλάκι. λεμόνι
4 κουταλάκια λάδι

1-2 ποτήρια χλιαρό νερό


Βάλετε πρώτα το ένα ποτήρι ,και έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το άλλο ποτήρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα .



Υλικά για τη σάλτσα


1/2 γκούντα τριμμένη

1/4 φέτα τριμμένη
¼ μοτσαρέλα σε φέτες

½ κιλό σπανάκι
100 γρ μπέικον ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1κουταλια πελτέ ντομάτας
1 κρέμα γάλακτος 250γρ
θυμάρι-δυόσμο

αλάτι-πιπέρι
λίγο λαδί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το λεμόνι, το λάδι και το νερό μέχρι να γίνει ζύμη.

Αφού φτιάξουμε την ζύμη την αφήνουμε 10-15 λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένη να ξεκουραστεί.

Ωστόσο σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε 1 κρεμμυδάκι ,2 σκελίδες σκόρδο το μπέικον και περνάμε και το σπανάκι αρκετές γύρες για να μαραθεί.


Ρίχνουμε μέσα μια κρέμα γάλακτος,1 κουταλιά πάστα ντομάτας και 1 ποτήρι χυμό ντομάτας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να βράσουν.

Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά ,και βάλτε αλάτι, πιπέρι ,ρίξτε μέσα φρέσκο θυμάρι και δυόσμο.(Προσοχή στο αλάτι αν τα τυριά είναι πολύ αλμυρά)


Ανοίγουμε τη ζύμη στο τραπέζι και φτιάχνουμε ένα λεπτό φύλλο.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη αφήνοντας τις άκρες πάνω στο χείλος του ταψιού.

Απλώνουμε από κάτω το ¼ του γκούντα να πάει παντού.
Από επάνω βάζουμε τη σάλτσα με το σπανάκι και την απλώνουμε.

Πάνω από τη σάλτσα προσθέτουμε την φέτα και την μοτσαρέλα.
Τελευταία βάζουμε το υπόλοιπο γκούντα

Ραντίζουμε με αρκετό νερό επάνω στο τυρί και την ψήνουμε σε φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει τους 150 βαθμούς για 15 λεπτά.


Μετά ανεβάστε την πίτσα στο gril και ψήστε για αλλα 5 λεπτά βάζοντας τον φούρνο στους 250 βαθμούς


Καλή σας όρεξη

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΓΑΛΑ



Aποχή
απο την αγορά γάλακτος για
3 ημέρες απο την
Δευτέρα 9 Ιουνίου
έως και την
Τετάρτη 11 Ιουνίου.


Επειδή η τιμή του γάλακτος είναι 2,69 ευρώ τα δύο λίτρα δηλαδη 916 παλιές καλές δραχμές ποσό που θεωρώ υπερβολικό.

Επειδή ανεξάρτητα των διεθνών εξελίξεων οι τιμές του όλο ανεβαίνουν και ποτέ δεν κατεβαίνουν.

Επειδή είναι είδος πρώτης ανάγκης.

Επειδή δεν θεωρώ οτι πρέπει να δουλεύω σαν σκλάβος όλη μου την ζωή για να προσφέρω στα παιδιά μου μόνο ένα ποτήρι γάλα.

Επειδή θεωρώ οτι με κοροιδεύουν.


Γιαυτό λοιπόν καλώ όλους τους αναγνώστες και bloggers σε αποχή απο την αγορά γάλακτος για τρείς μόνο ημέρες 9 με 11 Ιουνίου σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας.


Παρακαλώ όλα τα blogs να αναμεταδόσουν την έκκληση, και να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.


Γιατί οι καταναλωτές πολίτες έχουν και άποψη και δυναμική και πρέπει όταν χρειάζεται να την δείχνουν.




ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Τρώμε 13,7 gr συντηρητικά κάθε μέρα....




Πριν από λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής (Κ. Κοφινά, Ζ. Λιάμπα, Β.Μούκα, Ε. Μπόμπορη Δ. Γιώτης) στο πλαίσιο του μαθήματος Μικροβιολογίας και Υγιεινής των Τροφίμων. υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Μικροβιολογίας Χρυσάνθης Παπαδοπούλου .

Αφορούσε την :Αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία μετά από έρευνα του αριθμού των συντηρητικών -κατηγορίας Ε- που περιέχονται σε τρόφιμα όπως αναψυκτικά μπισκότα, σοκολάτες παγωτά, σνακ.

Καταναλώνουμε εν αγνοία μας περίπου 13,7 γραμμάρια την ημέρα. συντηρητικές ουσίες από κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων.

Δηλαδή 5 κιλά τον χρονο.

Κάποια από αυτά τα συντηρητικά δεν αποβάλλονται ποτέ από τον οργανισμό ,και εκτός αυτού λειτουργούν προσθετικά σε βάθος χρόνου.

Έτσι ένα ενήλικος 40 ετών με βάρος 80 κιλών έχει καταναλώσει από την ημέρα που γεννήθηκε το μισό του βάρος σε συντηρητικά.

Και μετά λένε ότι τα πτώματα δεν λιώνουν στα νεκροταφεία…

Η έρευνα έγινε σε προϊόντα τα οποία ο καταναλωτής αγοράζει από τα σουπερμάρκετ και υπάρχουν στην πλειονότητα των Ελληνικών σπιτιών.

Η έρευνα έδειξε το τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν προσθετικά ουσιών τύπου Ε.
Ορισμένες εξ αυτών ενοχοποιούνται για βλάβες κυρίως σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, κεφαλαλγίες, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου) ή συνδέονται ακόμη και με καρκινογένεση.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικότερα στοιχεία για την έρευνα και για τα συντηρητικά τροφίμων.
Stay tune…..

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΚΕΤΣΑΠ ....με δείκτη προστασίας 40



Πόσες φορές οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας έβαζαν ντομάτα πελτέ πάνω στα εγκαύματα?


Σχεδόν πάντοτε.


Το πανεπιστήμιο του Ματζεστερ πρωτοπορεί και φέρνει στην δημοσιότητα μια έρευνα που έκανε μια επιστημονική ομάδα του.


Αν καταναλώνουμε ντομάτες προλαμβάνουμε εγκαύματα από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και επουλώνονται πιο γρήγορα εγκαύματα που προκύπτουν από επαφή με θερμαντική εστία ή πηγή φωτιάς.


Ομάδα εθελοντών που συμμετείχαν στο πείραμα ,καταναλώνοντας κάθε μέρα επί ένα έτος τοματοπολτό , μπορούσε να αντέξει το δέρμα τους στην ηλιακή ακτινοβολία περίπου 40% περισσότερο .Επίσης επουλωνόντουσαν τα εγκαύματα τους από πηγή θερμότητας στο μισό χρονο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ντομάτας έχει και πολύ καλές αντιγηραντικές ιδιότητες στο δέρμα.

Ανακάλυψαν ότι όλα αυτά οφείλονται σε ένα ένζυμο που βρίσκετε στην ντομάτα και ονομάζετε αντιοξειδοτική λυκοπένη,η οποία μπορεί να τετραπλασιαστεί όταν την επεξεργαστούμε σε τοματοπολτό.


Άντε παίδες .

Αρπάξτε κουβαδάκια και μαγιό ,
χτυπήστε στο μπλέντερ ένα μεγάλο ποτήρι blade mairy και πιέστε το μονορούφι ,

αλειφτείτε με PUMARO ,

και βουρ για την παραλία.


Καλό καλοκαίρι και καλές ηλιοθεραπείες.

Για καλού κακού αγοράστε και μια κέτσαπ με δείκτη προστασίας 40

γενική απαγόρευση καπνίσματος


Στο υπουργείο Υγείας επιτέλους εκτίμησαν ότι τα ημίμετρα μερικής απαγόρευσης καπνίσματος που είχαν λάβει το 2002, δεν ήταν αποτελεσματικά και τα αναθεώρησαν.


Έτσι λοιπόν πριν από λίγες μέρες , κατετέθη από το Υπουργείο Υγείας στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής ,ειδικό νομοσχέδιο που αναφέρει ότι:


από το 2010 απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους κλειστούς ή στεγασμένους.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ειδικά ότι ,απαγορεύεται ρητά εντός όλον των ιδιωτικών επιχειρήσεων ,εμπορικών καταστημάτων ,χώρων εστίασης και διασκέδασης ,εκπαιδευτήριων ,χώρους αναμονής ,εντευκτήρια ,λιμάνια ,αεροδρόμια ,κτελ το κάπνισμα.

Όλοι οι ιδιοκτήτες θα ειναι πλέον υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν και να διαθέσουν ειδικούς χώρους πλήρως διαχωρισμένους από τους υπόλοιπους με σταθερό τοίχο ,και όχι κινητό παραβάν για τους καπνιστές,


Τα πρόστιμα είναι αυστηρά για όσους δεν θα συμμορφωθούν, και θα ξεκινούν απο 3.000 ευρώ για κάθε μη συμμόρφωση της διάταξης ,και θα φτάνει έως και την αναστολή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης .


Από μεριά τώρα των θαμώνων και πελατών το πρόστιμο για κάπνισμα μέσα σε κλειστούς χώρους που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα θα ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

SOS!!! ΧΑΘΗΚΕ SOS!!!


ΧΑΘΗΚΕ



Ονοματεπώνυμο: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΛΙΟΓΙΑΝΝΗ
Ημερομηνία Γέννησης: 6/7/1990
Χρώμα μαλλιών: Καστανά
Ημερομηνία εξαφάνισης: 25/2/2008
Χρώμα ματιών: Γαλάζια

ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ. ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΥΤΟ.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Κακάο-Αρτηριακή Πίεση σημειώσατε 1




Μια ομάδα ερευνητών διατροφολογίας ,καρδιολογίας ,αιματολογίας και γεροντολογίας δημοσίευσαν μια μελέτη στην έγκυρη Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης που λέει ότι .

Φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης,τροφές, που είναι πλούσιες σε κακάο ,αλλα όχι και στην κατανάλωση αυτού σε μεγάλες ποσότητες.

Επίσης προτείνουν την σταδιακή αλλαγή του τσαγιού σε υποκατάστατα κακάο όπως η μαύρη σοκολάτα σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση .




Και ρωτάω με την σειρά μου τον mediabiz

Αν χτυπάω 2-3 σοκολάτες υγείας την ημέρα θα μπορέσω να κρατήσω τουλάχιστον την γκόμενα? «Έχεις την θεογκόμενα και σου λένε να απέχεις γιατί έχεις αποκτήσει υψηλή αρτηριακή πίεση και θα της μείνεις στα χέρια.»

ping sync

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

οδηγός μη μεταλαγμένων





Η επιμονή των Ελλήνων καταναλωτών που δεν θέλουν
να τρώνε μεταλλαγμένα συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα.


Πολλές ελληνικές εταιρείες ζωικών προϊόντων προμηθεύονται
αποκλειστικά μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.


Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι πλέον σε θέση να
πιστοποιήσουν ότι το σύνολο των ζωοτροφών
που χρησιμοποιούν δεν περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά.


Η μεγάλη αυτή εξέλιξη οφείλεται στη δύναμη των καταναλωτών.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Συντήρηση Κρέατος



Τεμάχια κρέατος που πρόκειται να συντηρηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα στο ψυγείο πρέπει να μην είναι περιτυλιγμένα με χαρτί, αλλά να τοποθετούνται σε κατάλληλο σκεύος, που επιτρέπει ελαφρώς τον αερισμό του, π.χ. σε γυάλινο μπολ, το οποίο καλύπτεται με ένα πιάτο και στη συνέχεια τοποθετείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4οC (στα επάνω ράφια του ψυγείου).

Με τον τρόπο αυτό το κρέας παραμένει φρέσκο για τρεις μέρες.


Για να συντηρηθεί για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε γυάλινο μπολ και να καλυφθεί με λάδι.

Δημιουργείται έτσι αναερόβιο περιβάλλον, το οποίο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων σαπρόφυτων. Άλλοι τρόποι σύντομης συντήρησης του κρέατος είναι το βράσιμό του, αφού προηγουμένως κοπεί σε μερίδες, και το μαρινάρισμά του.


Οι μέθοδοι αυτοί είναι δεσμευτικές και κατάλληλες για έναν ορισμένο τρόπο μαγειρέματος που θα ακολουθήσει.

Το μαρινάρισμα εκτός από τη συντήρηση εξασφαλίζει και την τρυφερότητα του κρέατος, λόγω της διόγκωσης του κολλαγόνου που προκαλεί.


Τέλος, το κρέας μπορεί να συντηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αν καταψυχθεί.


Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Πικάντικη Σουμάδα



ΥΛΙΚΑ για 1 λίτρο ΣΟΥΜΑΔΑ:

Ενάμιση κιλό ζάχαρη
Μισό κιλό αμυγδαλόψιχα
Τρία λίτρα νερό
2-3 σταγόνες λεμόνι
4-5 κόκκους κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 σφυνοπότηρο λικέρ αμαρετο

Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα για 1 ώρα.


Τα ξεφλουδίζουμε και τα σκουπίζουμε καλά.


Τα περνάμε από ένα μίξερ που έχει λεπίδες κόφτη.


Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε όλα μαζί ώστε να γίνουν ένα μείγμα.

Βάζουμε όλο το υλικό σε ένα τουλουπάνι και το δένουμε.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και βάζουμε μέσα το τουλουπάνι δένοντας το από το χερούλι.

Βράζουμε μισή ώρα ανακατεύοντας πάντα με ξύλινο κουτάλι.

Ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Λίγο πριν δέσει το σιρόπι αφαιρούμε το τουλουπάνι και το στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγει όλο το υγρό .

Το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε μέσα 2-3 σταγόνες λεμόνι , ένα σφινοπότηρο λικέρ αμαρέτο. και 4-5 κόκκους κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει και να γίνει σιρόπι.

Αφού παγώσει το φυλάμε σε μια καθαρή στεγνή μπουκάλα στο ψυγείο.


Το πίνουμε διαλυμένο στο νερό με αναλογία 1/4 σιρόπι, 3/4 του ποτηριού κρύο νερό .

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Μύδια καυτερά σε σάλτσα βασιλικού και δυόσμου.


Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι


750 γρ. μύδια
1 ποτήρι του κρασιού παρθένο ελαιόλαδο
2 ποτήρια. ξηρό λευκό κρασί
2 κρεμμυδάκια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
4 ώριμες τομάτες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ματσάκι μαϊντανός
λίγο σχινόπρασο
5-6 φύλλα βασιλικού,
5-6 φύλλα δυόσμου
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1 πρέζα σκόνη μουστάρδας
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας


Βάζετε σε μια ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο.


Ψιλοκόψτε την ντομάτα την κόκκινη πιπεριά το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό ,την καυτερή πιπεριά ,το σκόρδο ,τον βασιλικό και τον δυόσμο.

Κρατήστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για την γαρνιτούρα

Ρίξτε τα όλα μέσα στην κατσαρόλα και τσιγαρίστε τα.

Βάλτε μέσα το κρασί,τα μύδια και προσθέστε το αλάτι το πιπέρι την δάφνη και την κανέλα.

Βράστε για 10 λεπτά και μετά προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και την μουστάρδα.

Αφαιρέστε όσα μύδια δεν άνοιξαν.


Σερβίρετε και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχινόπρασο.

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

AVOCADO SALAD DRESSING




Φτιάξτε γρήγορα ένα
dressing για την πράσινη σαλάτα σας.


Αναδείξτε την εύκολα και απλά.


Θα χρειαστείτε.1 αβοκαντο
½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι εκλεκτό μηλόξυδο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι-πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι μέλι θυμαρίσιο
4-5 φύλλα μαντζουράνα
½ κουταλάκι μουστάρδα

Ρίξτε μέσα σε ένα μπλέντερ με λεπίδες το σκόρδο
και τα φύλλα από την μαντζουράνα με 5-6 κουταλιές
μηλόξυδο και βάλτε το σε λειτουργία να το κόψει.


Προσθέστε και το υπόλοιπο ξύδι και
ρίξτε ψιλοκομμένο και το αβοκάντο.


Αραιώστε το μέλι και την μουστάρδα μέσα στον
χυμό του λεμονιού και βάλτε το στο μείγμα.


Ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο το αλάτι το πιπέρι
και βάλτε σε λειτουργία ξανά το μπλέντερ.


Χτυπήστε για 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Βγάλτε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος
και βάλτε το για 10-15 δευτερόλεπτα
στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί.

Περιχύστε την πράσινη σαλάτα σας και σερβίρετε αμέσως.

Το ίδιο dressing μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
και σε σαλάτες ζυμαρικών καθώς και σε ψητά λαχανικά.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Πρωινό Express


Σας εχω ένα gadgetακι για όσους

βιάζονται το πρωί να πάνε στην δουλειά

αλλα και που έχουν οικολογική

και ενεργειακή συνείδηση.



Πρόκειται για μια τσαγιέρα-φρυγανιέρα.


2 σε 1 δηλαδή.

Με την ίδια ηλεκτρική ενέργεια και στον ίδιο χρονο

μπορείτε να έχετε 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμί

και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό για τον καφέ ή το τσάι σας.


Θα το βρείτε στο διαδύκτιο και μόνο με 40 ευρό.


Τώρα ποια δεν έχετε δικαιολογία ότι

αργήσατε να πάτε στην δουλειά σας.

Ένα καταναλωτικό παραμύθι


Πικρός καφές για το περιβάλλον


Μια φανταστική ιστορία για την πραγματικότητα Του περιβάλλοντος



Ο κύριος Πράσινος κάθισε αναπαυτικά στην πολυθρόνα του απολαμβάνοντας τον καφέ του (Κολομβίας με φίνο άρωμα, ψημένος στην καινούργια καφετιέρα που του χάρισε η πεθερά του για την ονομαστική του εορτή). Είχε ξεκοκαλίσει ήδη την εφημερίδα του και τέλειωνε το διάβασμα του αφιερώματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία του έφεραν τρόμο και δυσάρεστες σκέψεις. Το κλίμα αλλάζει, η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα εισβάλλουν στο πιάτο μας, τα δάση ξεκληρίζονται, τα πυρηνικά μας απειλούν. “Οι πολυεθνικές φταίνε για όλα”, μουρμούρισε ο κ. Πράσινος. “Έχουν τις κυβερνήσεις του χεριού τους και κάνουν ότι θέλουν. Μωρέ, το χρήμα κυβερνά”. Πήρε μια βαθιά ανάσα, ήπιε μια γουλιά καφέ ακόμη και συνέχισε το διάβασμα.


Η παράλληλη ιστορία του καφέ


Το φλιτζάνι του καφέ που έπινε ο κ. Πράσινος έχει να μας πει τη δικιά του ιστορία για την ημέρα του περιβάλλοντος. Η παράλληλη αυτή ιστορία θα μπορούσε να ξεκινά από τη συλλογή των καρπών του καφέ στην Αντιόχεια της Κολομβίας. Ή καλύτερα τρεις γενιές πριν, όταν η δασώδης τότε περιοχή της Αντιόχειας αποψιλωνόταν για να στηθούν οι πρώτες φυτείες καφέ. Σήμερα, τα πάλαι ποτέ δάση της περιοχής είναι από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Στην Αντιόχεια, χρειάστηκαν 200 κόκκοι καφέ ή αλλιώς το 5% της ετήσιας απόδοσης ενός φυτού καφέ, για να παραχθούν τα δύο φλιτζάνια αρωματικού καφέ που κατανάλωσε σήμερα ο κ. Πράσινος. Μόνο πέρσι, ο κ. Πράσινος κατανάλωσε την ετήσια απόδοση 18 δέντρων καφέ.
Για να μεγαλώσουν αυτά τα δέντρα χρειάστηκαν πολλοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, τα οποία παρήχθησαν στην κοιλάδα του Ρήνου στη Γερμανία. Τα απόβλητα των εργοστασίων φυτοφαρμάκων έχουν ρυπάνει το Ρήνο, υποβαθμίζοντας τα παρόχθια οικοσυστήματα και τη ζωή που συντηρεί το ποτάμι.

Στην Κολομβία πάλι, όταν ψεκάζονταν τα δέντρα του καφέ, ένα ποσοστό από τα εντομοκτόνα παρασύρθηκε από τον αέρα και κατέληξε στα πνευμόνια των αγροτών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων ξεπλύθηκαν από τις βροχές και κατέληξαν στα κοντινά ποτάμια.
Ο καφές μεταφέρθηκε στο Λονδίνο με ένα γιαπωνέζικο φορτηγό, που κατασκευάστηκε με κορεάτικο χάλυβα. Ο σίδηρος προερχόταν από ένα ορυχείο στην Παπούα Νέα Γουινέα κοντά στη γη μιας φυλής ιθαγενών. Κανείς φυσικά δεν αποζημίωσε ποτέ τους ιθαγενείς αυτούς για τη χαμένη γη τους, ούτε για τις βλάβες από τη ρύπανση που προκάλεσε το ορυχείο.

Στο Λονδίνο, ο καφές ξεφορτώθηκε και καβουρδίστηκε σε υψηλή θερμοκρασία για 13 λεπτά. Πακεταρίστηκε σε συσκευασία με τέσσερεις στρώσεις (πολυαιθυλένιο, νάιλον, αλουμίνιο και πολυεστέρα) και στάλθηκε με φορτηγά στην Ελλάδα. Τα τρία στρώματα πλαστικών της συσκευασίας είχαν κατασκευαστεί με πετρέλαιο προερχόμενο από τη Σαουδική Αραβία που μεταφέρθηκε με τάνκερ στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ και από εκεί τα πλαστικά εξήχθησαν στη Βρετανία. Το εργοστάσιο πλαστικών της Λουιζιάνα είναι εγκατεστημένο σε μια περιοχή γνωστή και ως “διάδρομος του καρκίνου” και οι περίοικοι κατηγορούν τις βιομηχανίες πως επέλεξαν μια περιοχή όπου διαμένουν κυρίως φτωχοί μαύροι για να αποθέσουν τα τοξικά τους απόβλητα. Τη μέρα που τα πλαστικά έφευγαν για Ευρώπη, γίνονταν στην περιοχή μια διαδήλωση με αίτημα “περιβαλλοντική δικαιοσύνη”.

Το αλουμίνιο της συσκευασίας είχε κατασκευαστεί στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ, η δε πρώτη ύλη, ο βωξίτης, είχε εξορυχθεί στην Αυστραλία και μεταφέρθηκε με ένα φορτηγό πλοίο που έκαιγε πετρέλαιο προερχόμενο από την Ινδονησία. Ο βωξίτης είχε εξορυχθεί σε μια περιοχή που για χιλιάδες χρόνια θεωρούνταν ιερή γη των Αβοριγίνων. Η επεξεργασία του αλουμινίου έγινε με χρήση ενέργειας που προέρχονταν από ένα υδροηλεκτρικό σταθμό πάνω στον ποταμό Κολούμπια. Η κατασκευή του μεγάλου φράγματος που εξυπηρετεί αυτόν τον υδροηλεκτρικό σταθμό θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, που βασίζονταν στο ψάρεμα του σολομού πριν βέβαια ξεκινήσουν τα έργα για το υδροηλεκτρικό.

Το καβούρδισμα του καφέ έγινε με το κάψιμο πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Η διύλιση αυτού του πετρελαίου έγινε σε ένα διυλιστήριο γνωστής πετρελαϊκής εταιρίας (απ’ αυτήν φουλάρει βενζίνη και ο κ. Πράσινος). Οι περίοικοι του διυλιστηρίου αυτού διαμαρτύρονται συχνά για τη ρύπανση που προκαλεί και διατείνονται πως οι αναθυμιάσεις του διυλιστηρίου ευθύνονται για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή.

Από τον Πειραιά που ξεφορτώθηκε ο καφές, έφτασε στο σουπερμάρκετ απ’ όπου ψωνίζει ο κ. Πράσινος με ένα φορτηγό που καίει πετρέλαιο με προέλευση από το Κουβέιτ. Το πετρέλαιο αυτό μεταφέρθηκε με ένα τάνκερ ελληνικής πλοιοκτησίας, με λιβεριανή σημαία και κατασκευασμένο στη Νορβηγία με ατσάλι προερχόμενο από κάπου από την ανατολική Ευρώπη. Το φορτηγό κόλλησε στα φανάρια της Κατεχάκη και από το μαρσάρισμα μαύρισε ο τόπος. Εκείνη τη μέρα, η Greenpeace έβγαλε μια ανακοίνωση που εξηγούσε πως τα επίπεδα των καρκινογόνων μικροσωματιδίων είναι εξαιρετικά υψηλά στην Αθήνα και πως τα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από την καύση του ντίζελ.

Την παρακολουθούσε την Greenpeace ο κ. Πράσινος. Πάντα διάβαζε τις ανακοινώσεις της. Έτσι είχε μάθει για παράδειγμα πως τα χάρτινα φίλτρα του καφέ που έχουν λευκανθεί με χλώριο είναι επικίνδυνα γιατί καθώς περνάει από μέσα τους ο καφές παράγονται διοξίνες. Έτσι λοιπόν ο κ. Πράσινος είχε δύο επιλογές. Ή θα έβρισκε χάρτινα φίλτρα που δεν έχουν λευκανθεί με χλώριο αλλά με άλλες ασφαλείς ουσίες ή θα αγόραζε ένα μεταλλικό φίλτρο. Προτίμησε το δεύτερο μιας και είναι πολλαπλών χρήσεων. Το μεταλλικό φίλτρο του καφέ είχε επιχρυσωθεί με χρυσό που προέρχονταν από τη Ρωσία. Για κάθε ουγγιά χρυσού που παράγεται εκεί, προκύπτουν δέκα τόνοι απόβλητα. Τα υγρά απόβλητα των ορυχείων χρυσού έχουν εξαιρετική οξύτητα και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα υδάτινα οικοσυστήματα πολλά χιλιόμετρα μακριά από το ίδιο το ορυχείο.

Η ιστορία δεν σταματά εδώ. Ο κ. Πράσινος έπλυνε το φλιτζάνι του καφέ χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό που κατέληξε στην αποχέτευση και από εκεί στη θάλασσα την οποία και ρύπανε. Ο κύκλος είναι πράγματι ατέρμονος. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο κ. Πράσινος μπορεί να συνεχίσει το καφεδάκι του χωρίς ενοχές. Σε τελευταία ανάλυση, ο καφές είναι μια μικροαπόλαυση που σπάει την καθημερινή μονοτονία. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά, βοηθά την κουβεντούλα. Γιατί να μας βγει από τη μύτη; Η αλήθεια είναι πως ένα προϊόν που ταξιδεύει από την άκρη της Γης για να το χαρούμε, αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Το ερώτημα είναι πόση επιβάρυνση είναι δικαιολογημένη και σε τελική ανάλυση ανεκτή. Πρέπει π.χ. να καταστρέφεται η γη των ιθαγενών για να αποκτήσουμε πρώτες ύλες; Πρέπει να καταστρέφεται το περιβάλλον για να καταφέρνουν κάποιοι να παράξουν φθηνά προϊόντα με κάθε τίμημα; Μήπως άλλες τεχνικές, άλλες καθαρότερες τεχνολογίες, άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον υλικά θα έκαναν την απόλαυση του καφέ περισσότερο απόλαυση και λιγότερο βάσανο για ένα συνειδητοποιημένο πολίτη όπως είναι ο κ. Πράσινος; “Το άτιμο το χρήμα”, είπε ο κ. Πράσινος πίνοντας και την τελευταία γουλιά καφέ. “Αρκετά με την Ημέρα Περιβάλλοντος. Ας ρίξουμε μια ματιά και στα αθλητικά”.

Η ιστορία αυτή αποτελεί διασκευή μιας αντίστοιχης ιστορίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Worldwatch. πηγή Greenpeace

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Κουκιά στιφάδο.





Μισό κιλό κουκιά ξερά
Ένα κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
ι ματσάκι μαϊντανό
ι ματσάκι άνηθο
2 μεγάλες φρεσκιες ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι –πιπέρι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά ζάχαρη μαύρη
1 κουταλιά πελτέ ντομάτα

Βάλτε τα ξερά κουκιά σε νερό για 24 ώρες να μουσκέψουν.
Αλλάξτε τους 1-2 φορές νερό αν χρειαστεί..

Ξεφλουδίστε τα κουκιά βγάζοντας μόνο το μάτι από τον φλοιό .


Καθαρίστε όλα τα κρεμμύδια και βάλτε τα μέσα σε αλατόνερο.


Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει.


Ρίξτε μέσα τα κρεμμυδάκια και ανακατέψτε ελαφρά για 1 λεπτό.


Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό ,άνηθο και το σκόρδο.


Χοντροκοψτε τις ντομάτες και ρίξτε τες μέσα και αυτές.


Στρώστε από πάνω τα κουκιά.


Προσθέστε τα φύλλα δάφνης αλάτι-πιπέρι και το κρασί.


Ρίξτε μέσα 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και σκεπάστε την κατσαρόλα.


Βράστε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. ανακατεύοντας που και που ελαφρά.


Βάλτε αν χρειασθεί και άλλο λίγο ζωμό, αν δεν έχουν βράσει καλά τα κουκιά.


Στα 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό βάλτε μέσα τον πελτέ με τη ζάχαρη αφού πρώτα τα αραιώσετε με μισό ποτήρι νερό.


Αφού γίνει το φαγητό κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το λίγα λεπτά να ξεκουραστεί.




Προτείνω όταν σερβίρετε στο πιάτο να τρίψετε με το χέρι λίγη κοπανιστή Μυκόνου ή λίγη πιπεράτη φέτα.