Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Δωρεάν φρούτα και λαχανικά στα σχολεία



Την καθιέρωση προγράμματος σε κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την παροχή δωρεάν φρέσκων φρούτων και λαχανικών στους μαθητές στα σχολεία, πρότεινε η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η αγορά και η διανομή των φρούτων και λαχανικών στα σχολεία θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κεφάλαια, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θα συμπληρώνεται από εθνική χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τους νέους. Εκτός από τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών, το πρόγραμμα θα απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη να καταστρώνουν εθνικές στρατηγικές, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την υγιεινή διατροφή.

Εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, ενώ πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά είναι παχύσαρκα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 ετησίως.

Η πρόταση θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκαν τρεις εκθέσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, με στόχο την ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων, εντός της ΕΕ, και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της ανθρώπινης υγείας.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι η έγκριση μιας νέας ουσίας θα ακολουθεί διαφανή και κεντρική διαδικασία, σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ότι ο Οργανισμός θα μπορεί να γνωμοδοτεί, εντός εννέα μηνών και όχι έξι, όπως είχε αρχικά ζητήσει το Συμβούλιο.


Ακολούθως, στους επόμενους εννέα μήνες η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει τη νέα ουσία στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ουσιών.Επιπλέον, ένα πρόσθετο τροφίμων θα επικυρώνεται μόνο όταν η χρήση του είναι ασφαλής, όταν θεωρείται τεχνολογικά απαραίτητο, δεν παραπλανεί τον καταναλωτή και του επιφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη. Επίσης, προβλέπεται η ολοσχερής απαγόρευση των προσθέτων τροφίμων σε ανεπεξέργαστες τροφές και οι γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες σε τροφές βρεφών και μικρών παιδιών.


Σε ό,τι αφορά τις αρωματικές ουσίες, όπως είχαν ζητήσει από την πρώτη ανάγνωση οι ευρωβουλευτές, θα μπορούν να επισημαίνονται, ως φυσικές, με την προϋπόθεση ότι 95% των συστατικών τους είναι φυσικής προέλευσης.

Βάσει διάταξης, που πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές, τα πρόσθετα με αζωχρώματα (Ε 110, Ε 104, Ε 122, Ε 129, Ε 102, Ε 124) θα πρέπει να φέρουν ετικέτα με την επισήμανση ότι οι ουσίες αυτές «μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών».


Τέλος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι όλα τα πρόσθετα τροφίμων, οι αρωματικές ουσίες και τα ένζυμα που ήδη κυκλοφορούν, θα επαναξιολογηθούν σταδιακά. Σημειώνεται ότι κυκλοφορούν περί τα 300 πρόσθετα τροφίμων και 2.600 ένζυμα

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Μενού... κατά του καρκίνου


Την ελληνική παραδοσιακή διατροφή επαινεί μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.


Μετά την πρόσφατη μελέτη των Αυστραλών επιστημόνων, που έδειξε ότι όσοι τρέφονται ελληνικά -ακόμη και αν είναι παχύσαρκοι- δεν κινδυνεύουν από καρδιακά νοσήματα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δημήτρη Τριχόπουλο βρήκαν ότι η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται σε υψηλές δόσεις φρούτων και λαχανικών, μικρές δόσεις γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος και μέση κατανάλωση κρασιού μπορεί να περιορίσει σχεδόν κατά 22% τον κίνδυνο για καρκίνο.


.Η ομάδα παρακολούθησε για οκτώ χρόνια 26.000 Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, που, όπως τονίζει ο επικεφαλής, «παραμένουν πιστοί στην κλασική μεσογειακή διατροφή».

«Καύσιμα» καφές και μακαρόνια


Μερικές κούπες καφέ και ένα πιάτο μακαρόνια μετά την άσκηση είναι η καλύτερη συνταγή για την αναπλήρωση του γλυκογόνου, του «καυσίμου» δηλαδή που χρησιμοποιούν οι μύες όταν γυμναζόμαστε.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της Αυστραλίας.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Τζον Χόλεϊ σημείωσε ότι ο συνδυασμός υδατανθράκων και καφεΐνης βοηθάει τον οργανισμό να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα μετά από επίπονη άσκηση, αλλά δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς η διεργασία που συντελείται στο ανθρώπινο σώμα.


ΠΗΓΗ: Melbourne University, Victoria, Australia