Την καθιέρωση προγράμματος σε κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την παροχή δωρεάν φρέσκων φρούτων και λαχανικών στους μαθητές στα σχολεία, πρότεινε η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Η αγορά και η διανομή των φρούτων και λαχανικών στα σχολεία θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κεφάλαια, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θα συμπληρώνεται από εθνική χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τους νέους. Εκτός από τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών, το πρόγραμμα θα απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη να καταστρώνουν εθνικές στρατηγικές, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την υγιεινή διατροφή.
Εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, ενώ πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά είναι παχύσαρκα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 ετησίως.
Η πρόταση θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκαν τρεις εκθέσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, με στόχο την ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων, εντός της ΕΕ, και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της ανθρώπινης υγείας.
Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι η έγκριση μιας νέας ουσίας θα ακολουθεί διαφανή και κεντρική διαδικασία, σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ότι ο Οργανισμός θα μπορεί να γνωμοδοτεί, εντός εννέα μηνών και όχι έξι, όπως είχε αρχικά ζητήσει το Συμβούλιο.
Ακολούθως, στους επόμενους εννέα μήνες η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει τη νέα ουσία στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ουσιών.Επιπλέον, ένα πρόσθετο τροφίμων θα επικυρώνεται μόνο όταν η χρήση του είναι ασφαλής, όταν θεωρείται τεχνολογικά απαραίτητο, δεν παραπλανεί τον καταναλωτή και του επιφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη. Επίσης, προβλέπεται η ολοσχερής απαγόρευση των προσθέτων τροφίμων σε ανεπεξέργαστες τροφές και οι γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες σε τροφές βρεφών και μικρών παιδιών.
Σε ό,τι αφορά τις αρωματικές ουσίες, όπως είχαν ζητήσει από την πρώτη ανάγνωση οι ευρωβουλευτές, θα μπορούν να επισημαίνονται, ως φυσικές, με την προϋπόθεση ότι 95% των συστατικών τους είναι φυσικής προέλευσης.
Βάσει διάταξης, που πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές, τα πρόσθετα με αζωχρώματα (Ε 110, Ε 104, Ε 122, Ε 129, Ε 102, Ε 124) θα πρέπει να φέρουν ετικέτα με την επισήμανση ότι οι ουσίες αυτές «μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών».
Τέλος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι όλα τα πρόσθετα τροφίμων, οι αρωματικές ουσίες και τα ένζυμα που ήδη κυκλοφορούν, θα επαναξιολογηθούν σταδιακά. Σημειώνεται ότι κυκλοφορούν περί τα 300 πρόσθετα τροφίμων και 2.600 ένζυμα
5 σχόλια:
ένα τραπέζι για δυο παρακαλώ
cookλε!!!!
Μου αρεσει πολύ εδω μέσα
καλή συνεχεια!!!
τσίου!!!!
Μπορείς να μας δώσεις
οτι καλύτερο για αυτή
τι στιγμη!!!!
Σε έβαλα στο blog μου σε
κοινή θεα(χαχαχαχα)
Ολοι πρεπει να περασουν απο
τον χωρο σου
τσίου!!!!
Λοιπόν δε θα το πιστέψεις στο σχολείο ρώτησα τους μαθητές τι έχουν πάρει μαζί τους για να φάνε στο διάλειμμα, οι περισσότεροι είχαν γλυκά ή χρήματα για το μαγαζάκι του σχολείου και μόνο ένας! είχε φρούτο... Απίστευτο!
Καλημέρα.
Αλήθεια απο που θα μάθουν τα παιδιά τι πρέπει και πως πρέπει να τρώνε?
Απο εμάς, τους γύρω, τους γονείς τους δασκάλους κλπ. και τι μαθαίνουν?
Οτι βλέπουν αυτά κάνουν είναι ο καθρέφτης των επιλογών και των προθέσεων μας.
Αν δεν μας αρέσει, ας κάνουμε κάτι να αλλάξει αυτό.
Πολλά φιλιά.
αυτο που βλεπουμε ολο και περισσοτερο ειναι το διατροφικο παραλληρημα των παιδιων μας,με τα ετοιμα φαγητα
Δημοσίευση σχολίου