Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Τρώμε 13,7 gr συντηρητικά κάθε μέρα....




Πριν από λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής (Κ. Κοφινά, Ζ. Λιάμπα, Β.Μούκα, Ε. Μπόμπορη Δ. Γιώτης) στο πλαίσιο του μαθήματος Μικροβιολογίας και Υγιεινής των Τροφίμων. υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Μικροβιολογίας Χρυσάνθης Παπαδοπούλου .

Αφορούσε την :Αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία μετά από έρευνα του αριθμού των συντηρητικών -κατηγορίας Ε- που περιέχονται σε τρόφιμα όπως αναψυκτικά μπισκότα, σοκολάτες παγωτά, σνακ.

Καταναλώνουμε εν αγνοία μας περίπου 13,7 γραμμάρια την ημέρα. συντηρητικές ουσίες από κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων.

Δηλαδή 5 κιλά τον χρονο.

Κάποια από αυτά τα συντηρητικά δεν αποβάλλονται ποτέ από τον οργανισμό ,και εκτός αυτού λειτουργούν προσθετικά σε βάθος χρόνου.

Έτσι ένα ενήλικος 40 ετών με βάρος 80 κιλών έχει καταναλώσει από την ημέρα που γεννήθηκε το μισό του βάρος σε συντηρητικά.

Και μετά λένε ότι τα πτώματα δεν λιώνουν στα νεκροταφεία…

Η έρευνα έγινε σε προϊόντα τα οποία ο καταναλωτής αγοράζει από τα σουπερμάρκετ και υπάρχουν στην πλειονότητα των Ελληνικών σπιτιών.

Η έρευνα έδειξε το τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν προσθετικά ουσιών τύπου Ε.
Ορισμένες εξ αυτών ενοχοποιούνται για βλάβες κυρίως σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, κεφαλαλγίες, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου) ή συνδέονται ακόμη και με καρκινογένεση.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικότερα στοιχεία για την έρευνα και για τα συντηρητικά τροφίμων.
Stay tune…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: