Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

Κουκιά στιφάδο.





Μισό κιλό κουκιά ξερά
Ένα κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
ι ματσάκι μαϊντανό
ι ματσάκι άνηθο
2 μεγάλες φρεσκιες ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι –πιπέρι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά ζάχαρη μαύρη
1 κουταλιά πελτέ ντομάτα

Βάλτε τα ξερά κουκιά σε νερό για 24 ώρες να μουσκέψουν.
Αλλάξτε τους 1-2 φορές νερό αν χρειαστεί..

Ξεφλουδίστε τα κουκιά βγάζοντας μόνο το μάτι από τον φλοιό .


Καθαρίστε όλα τα κρεμμύδια και βάλτε τα μέσα σε αλατόνερο.


Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει.


Ρίξτε μέσα τα κρεμμυδάκια και ανακατέψτε ελαφρά για 1 λεπτό.


Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό ,άνηθο και το σκόρδο.


Χοντροκοψτε τις ντομάτες και ρίξτε τες μέσα και αυτές.


Στρώστε από πάνω τα κουκιά.


Προσθέστε τα φύλλα δάφνης αλάτι-πιπέρι και το κρασί.


Ρίξτε μέσα 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και σκεπάστε την κατσαρόλα.


Βράστε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. ανακατεύοντας που και που ελαφρά.


Βάλτε αν χρειασθεί και άλλο λίγο ζωμό, αν δεν έχουν βράσει καλά τα κουκιά.


Στα 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό βάλτε μέσα τον πελτέ με τη ζάχαρη αφού πρώτα τα αραιώσετε με μισό ποτήρι νερό.


Αφού γίνει το φαγητό κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το λίγα λεπτά να ξεκουραστεί.




Προτείνω όταν σερβίρετε στο πιάτο να τρίψετε με το χέρι λίγη κοπανιστή Μυκόνου ή λίγη πιπεράτη φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: