Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Τι είναι τα Ω3 και Ω6;


Τα «Ω3» και «Ω6» είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν συντίθενται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια ολοκληρωμένη δίαιτα.
Έχουν ευεργετικές επιδράσεις τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς οργανισμούς, βοηθώντας στην καταπολέμηση προβλημάτων της καρδιάς και των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων.


Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από δερματοπάθειες.


Λειτουργούν προστατευτικά, αποτρέποντας την κατακράτηση λίπους στην καρδιά και τα αγγεία. Βοηθούν, έτσι, τη σωστή αιμάτωση του οργανισμού, την αποφυγή θρομβώσεων και οδηγούν σε υγεία, ευεξία και μακροζωία!


Ελλείψεις των ω3 - ω6 πολυακόρεστων λιπιδίων και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

Έλλειψη των ω6 από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές αλλοιώσεις.

Έλλειψη των ω3 μπορεί να προκαλέσει λεπτές νευρολογικές ή οφθαλμολογικές παθήσεις.
Γενικά, έλλειψη των πολυακόρεστων λιπιδίων μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανάπτυξη, στείρωση, δερματικές παθήσεις, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις.


Βέβαια, σπάνια βλέπουμε τέτοιες ελλείψεις παρά μόνο σε βρέφη ή νοσοκομειακούς ασθενείς που δεν παίρνουν τα κατάλληλα ροφήματα/τρόφιμα.



Πηγές των ω3 + ω6 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα λίπη) ω6


Λινολεϊκό οξύ (linoleic acid): Φυτικά λάδια (καλαμποκέλειο, λάδι από σπόρους κάρδαμου, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, σουσαμέλαιο,ηλιανθέλαιο).


Αραχιδικόν οξύ (arachidic acid): Κρέας (μπορεί όμως να παραχθεί από το λινολεϊκό οξύ).ω3


Λινολεϊκό οξύ: Λίπη και λάδια (canola, σογιέλαιο, καρύδια, σπόρος σιταριού και τα παράγωγα τους). Ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, σόγια). Λαχανικά (φασόλια σόγιας)


EPA + DHA: Μητρικό Γάλα, Ψάρι (σκουμπρί, τόνος, σολομός, αντζούγιες, ρέγγα, πέστροφα, σαρδελες (ή μπορούν να παραχθούν από το λινολεϊκό οξύ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολυ χρήσιμες πληροφορίες