Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

το τελειο σαντουιτς


Τον μαθηματικό τύπο για τη δημιουργία του τέλειου σάντουιτς προτείνουν Βρετανοί επιστήμονες, ο οποίος είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης


Βρετανοί επιστήμονες επεξεργάστηκαν ένα μαθηματικό τύπο για τη δημιουργία του τέλειου σάντουιτς με τυρί χάρη σε μια επιστημονικά υπολογισμένη δοσολογία μαγιονέζας, σαλάτας και τυριού τσένταρ, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.


Η εξίσωση αυτή, η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν εννέα μεταβλητές, τέθηκε στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα www.cheddarometer.com, ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να μπορούν να φτιάξουν το σάντουιτς στα μέτρα τους, προσαρμόζοντας την ποσότητα του τυριού τσένταρ αναλόγως με τα επιλεγμένα συστατικά.


Για τους μαθηματικούς, ο τύπος είναι


W=[1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100).

"W" είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, "b" το πάχος του ψωμιού και "d" η σύστασή του (λευκό, ολικής αλέσεως...), "s" είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και "m" ο όγκος της μαγιονέζας.
Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι ("I") , τις πίκλες ("p") και την τομάτα ("v") .


Ο τύπος είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τζεφ Νιούτ στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.


Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης, ώστε να μελετηθούν πολλές εκατοντάδες είδη τσένταρ και να εντοπισθεί, βάσει της γεύσης και της υφής, η απαραίτητη ποσότητα αναλόγως των διαφόρων προστιθέμενων συστατικών

1 σχόλιο:

offshore είπε...

ola ta sandwiches einai teleia otan pinas!