Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

το λεξικο του λαδιου



- Eξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Είναι εκλεκτής ποιότητας ελαιόλαδο, του οποίου η οξύτητα είναι από 0,1% - 0,8%. Προκειμένου να ονομαστεί έξτρα παρθένο ένα ελαιόλαδο, πρέπει να διαθέτει 7 - 8 ακόμα σταθερές κάτω από κάποια όρια ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του.

- Παρθένο ελαιόλαδο: H οξύτητά του μπορεί να φτάσει και το 1,5% και είναι επίσης ένα καλής ποιότητας ελαιόλαδο

- Aγουρέλαιο: Πρόκειται για το λάδι που βγαίνει από τις πρώτες ελιές που συλλέγονται, όταν ακόμα είναι άγουρες. Θεωρείται το καλύτερο λάδι και γι’ αυτό οι καλλιεργητές συχνά το κρατούν για τον εαυτό τους. Eχει ελαφρώς «οξεία» γεύση και γι’ αυτό ίσως να μην αρέσει σε κάποιους που δεν το έχουν συνηθίσει. Ωστόσο, από την άποψη των ποιοτικών χαρακτηριστικών είναι το καλύτερο λάδι, περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, αντέχει μόνο λίγες εβδομάδες και πωλείται ακριβότερα, καθώς για να παραχθεί λάδι από άγουρες ελιές χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

- Λάδι ψυχρής έκθλιψης: Πρόκειται για λάδι που «μαλάσσεται», δηλαδή παρασκευάζεται στο ελαιοτριβείο σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 25 - 27 βαθμών Kελσίου. Aυτό σημαίνει ότι η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα και δύσκολη, αλλά παράλληλα δεν καταστρέφονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του ελαιολάδου.

- Παρθένο ελαιόλαδο λαμπάντε ή ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: Η γεύση και η οσμή αυτού του ελαιολάδου δεν είναι καλές, γι’ αυτό και πρέπει να υποστεί επεξεργασία (ραφινάρισμα) πριν καταναλωθεί. Η οξύτητά του ξεπερνάει το 3% και η χρήση του είναι κυρίως βιομηχανική· χρησιμοποιείται, δηλαδή, στις φυτίνες, στα φυτικά βούτυρα και στις κονσέρβες.

- Eλαιόλαδο: Oταν πάνω στην ετικέτα υπάρχει απλώς η επισήμανση «ελαιόλαδο», τότε συχνά πρόκειται για μίγμα επεξεργασμένου ελαιολάδου (ραφιναρισμένου) και παρθένου προκειμένου να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά του. Δυστυχώς, όμως, δεν καθορίζεται η αναλογία της ανάμιξης, η οξύτητά του μπορεί να φτάσει το 1,5%.

- Eλαιόλαδο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης: Πρόκειται για ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, κατά την παραγωγή του οποίου τηρούνται αυστηροί όροι. Συνήθως η ποιότητα του είναι καλύτερη.

- Πυρηνέλαιο: Είναι ένα από τα παράγωγα που προκύπτει από τη διαδικασία παρασκευής του ελαιολάδου. Πρόκειται ουσιαστικά για το «λάδι» που παράγεται από τον πυρήνα του καρπού της ελιάς. Αν και στην Αμερική και στις βόρειες χώρες το πυρηνέλαιο καταναλώνεται αντί του ελαιολάδου, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

- Hμερομηνία λήξης: Το λάδι, αντίθετα με ό,τι συχνά πιστεύεται, έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, περίπου ενάμιση χρόνο, μετά την παρέλευση του οποίου τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά εκπτίπτουν. Πάνω στη συσκευασία πρέπει να αναζητούμε την ημερομηνία λήξης.

- Bιολογικό λάδι: Πρόκειται για λάδι που προέρχεται από ελαιόδεντρα που έχουν καλλιεργηθεί σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Οι ασθένειες της ελιάς αντιμετωπίζονται με ήπιες μεθόδους, φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ επιτρέπεται η λίπανση μόνο με οργανικές μεθόδους.

- Ταγγισμένο λάδι: Λάδι μεγάλης οξύτητας που έχει λήξει ή έχει αποθηκευτεί σε ακατάλληλα δοχεία ή χώρο με υψηλή θερμοκρασία και έχει αποκτήσει οξεία γεύση που καίει το λαιμό. Σαφώς πρόκειται για υποβαθμισμένο λάδι που έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: