Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Πώς να λιώσω την σοκολάτα;


Δύο τρόποι υπάρχουν για να λιώσετε την σοκολάτα, σε διπλό βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Η μεθοδος με τον διπλό βραστήρα(μπεν-μαρι):

Ο διπλός βραστήρας είναι ουσιαστικά δύο δοχεία που εφαρμόζουν μεταξύ τους για το λιώσιμο τροφίμων ευαίσθητων στο ζέσταμα.

Το δοχείο που βρίσκεται από κάτω περιέχει λίγο νερό - τόσο ώστε να μην ακουμπάει το δεύτερο δοχείο - ενώ το δοχείο που βρίσκεται από πάνω περιέχει το τρόφιμο, στην προκειμένη περίπτωση την σοκολάτα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει η σοκολάτα σε άμεση επαφή με την πηγή θέρμανσης, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καψαλιστεί.

Κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να λιώσει.

Προσαρμόστε την φωτιά έτσι ώστε το νερό που βρίσκεται στο κάτω δοχείο να ζεσταθεί, αλλά να μην αρχίσει να βράζει.

Τοποθετήστε την σοκολάτα στο πάνω δοχείο και ανατατεύετε πού και πού.

Η σκούρα και η γλυκόπικρη σοκολάτα είναι οι πιο 'δύσκολες' μορφές σοκολάτας, κι ενώ απαιτούν λιγότερο ανακάτεμα απ'ότι η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος, είναι εύκολο να καούν αν δεν δοθεί η κατάλληλη προσοχή.


Η μέθοδος με τον φούρνο μικροκυμάτων:

Τοποθετήστε τα τεμαχισμένα κομμάτια σοκολάτας μέσα σε μπολ, κατάλληλο για τον φούρνο μικροκυμάτων και θερμάνετε για 30 δευτερόλεπτα.

Αποσύρετε το μπολ, ανακατέψτε όσο είναι δυνατό και τοποθετήστε ξανά το μπολ στο φουρνάκι μικροκυμάτων για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Ίσως μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε τα χρονικά διαστήματα, αλλά μην ξεχνάτε ότι η ζεσταμένη σοκολάτα θα κρατήσει το σχήμα της, ακόμη κι αν λιώσει, αν δεν ανακατευτεί.

Μην κρίνετε μόνο από την εμφάνιση.

Όταν η σοκολάτα έχει σχεδόν λιώσει, αποσύρετε από τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατέψτε, επιτρέποντας στη θερμότητα του μπολ και της υπόλοιπης σοκολάτας να ολοκληρώσουν το λιώσιμο.

1 σχόλιο:

ioanna είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Δεν αναφέρεις καθόλου την κουβερτούρα που διατίθεται σε σακουλάκια και μπαίνει στο ζεστό νερό με τη συσκευασία της. Να υποθέσω ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο των 2 άλλων μεθόδων;