Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

θα μου παρεις παγωτο?



Τα παγωτά σε γενικές γραμμές είναι προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται προσθετικά δύο κυρίως ομάδων: γαλακτωματοποιητές - σταθεροποιητές και χρωστικές ουσίες.

Μόνο σε πιο μεμονωμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται διογκωτικές ύλες και αυτές όπου υπάρχει μπισκότο, και γλυκαντικές ύλες κυρίως στα προϊόντα διαίτης.

Οι περισσότεροι γαλακτωματοποιητές - σταθεροποιητές είναι σχετικά αβλαβείς ουσίες.

Εξαίρεση αποτελεί η Ε466, η οποία σχετίζεται με καρκινογενέσεις.

Οσον αφορά τις χρωστικές, τις διογκωτικές και τις γλυκαντικές ύλες, εκφράζονται περισσότερες ανησυχίες και περιορισμοί για τη χρήση τους.

Ολες οι προσθετικές ουσίες χρησιμοποιούνται νομίμως.

Επιφυλάξεις εκφράζονται για τις καραγενάνες και διερευνάται το κατά πόσο δεν μεταπίπτουν σε υποβαθμισμένα καρκινογόνα παράγωγα στο σώμα (η σύνθεσή τους στο εργαστήριο έχει απαγορευθεί).

Τα περισσότερα παγωτά χαρακτηρίζονται από τις εταιρείες τους «παγωτά ειδικού τύπου».

Στα χαρακτηριζόμενα «παγωτά γλυκίσματα», στα προϊόντα που δεν έχουν τη χαρακτηριστική μορφή και υφή παγωτού, όπως και στα παγωτά διαίτης, έχουν βρεθεί τα πιο ύποπτα προσθετικά.

1 σχόλιο:

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

κομμένα τα παγωτά
χαχαχαχαα

άντε να περάσει καλοκαίρι
χωρίς παγωτάκι

τσ-τσ-τσ


τσίου!!!